Wat is Hisla?
De lesmethode Hisla bestaat uit 10 tijdvakken. Hisla begint met de opkomst van de islam op het Arabisch schiereiland. De middeleeuwen worden behandeld vanuit het perspectief van vier volkeren die het centrum van de islamitische wereld hebben gevormd. Vervolgens is er in een apart hoofdstuk aandacht voor de rol van de islam in de wetenschap en het onderwijs. De vroegmoderne tijd wordt behandeld door middel van het perspectief van de Ottomanen en de Europese volkeren. Hierdoor is er ook aandacht voor het ontstaan van het kolonialisme. In de lesmethode is ook aandacht voor de gevolgen van het kolonialisme op de islamitische wereld. In de laatste twee hoofdstukken over de moderne tijd is er aandacht voor het ontstaan van nationale staten en de huidige islamitische kwesties.
Werkwijze
Elk hoofdstuk heeft een hoofdvraag, terwijl elke paragraaf een deelvraag kent. Hierdoor krijgt de leerling meer houvast bij het bestuderen van een hoofdstuk. De bronnen en afbeeldingen bij de paragrafen geven meer informatie bij het onderwerp van een paragraaf. De begrippen zorgen voor meer focus bij de leerlingen.
Thematisch en chronologisch
Het ontwerp van de lesmethode van Hisla biedt verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk om zowel verschillende hoofdstukken achter te elkaar te behandelen als het behandelen van afzonderlijke hoofdstukken. Het lesdoel en de studiewijzer van de school kan hiervoor leidend zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hoofdstuk 6 over onderwijs en wetenschap te behandelen zonder dat de leerling de eerste vijf hoofdstukken helemaal moet kennen. Naast deze thematische werkwijze kan Hisla ook chronologisch gebruikt worden. Zo kan de leerling vanaf hoofdstuk 1 de geschiedenis van de islamitische wereld per hoofdstuk ontdekken. De lesmethode is ook geschikt voor differentiatie. Zo zijn bepaalde paragrafen abstracter en uitdagender voor de ambitieuzere leerlingen.
Islamitische begrippen
Om de huidige islamitische wereld beter te begrijpen is kennis van islamitische begrippen noodzakelijk. Zo is het belangrijk om begrippen als Qibla, Hijra en Kalief te kennen. Per hoofdstuk worden er in Hisla ongeveer 20 begrippen behandeld. Zo is de leerling in staat om termen in de media of boeken te herkennen en te begrijpen.
Doelgroep
De lesmethode Hisla richt zich op bovenbouwleerlingen in het primaire onderwijs (groep 7 en 8) en de onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs. In de bovenbouw van het primair onderwijs maakt de leerling nu al kennis met de tien tijdvakken van De Rooy en de canon. Hierdoor is de leerling al bekend met geschiedenisonderwijs. Hisla sluit aan op deze ontwikkeling van leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs. In het voortgezet onderwijs behandelen de leerlingen op elk niveau de tien tijdvakken van De Rooy. Hisla kan voor basisschoolleerlingen hierop een geschikte voorbereiding zijn, terwijl het voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs een aanvulling kan zijn.
Authentieke bronnen en afbeeldingen
In Hisla wordt gewerkt met authentieke bronnen en afbeeldingen uit de islamitische geschiedenis. Zo staan er vertalingen van verzen uit de Koran en de Hadith. Daarnaast staan er in de bronnen scène-omschrijvingen van belangrijke gebeurtenissen. Ook is er achtergrondinformatie te vinden, zoals de bepalingen uit een vredesverdrag.